Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Kvituji , že jste jeden z mála zdejších blogérů, který se snaží najít k problémuřešení, neurážející ani jednu stranu, ba ani jeden stát. R^

4 0
možnosti
VN

Díky moc! Myslím si, že by měli spolu pokud možno slušně diskutovat lidé i státy, a to i v případě, že vidí věci jinak a navzájem se třeba moc nemusí. Vzájemné urážky zpravidla k ničemu dobrému nevedou

2 0
možnosti
Foto

Na rozloučení(mé pod tímto blogem) pro potěšení(i jiných);-) Odstřelit či neodstřelit?;-D Před tímto ,,dillematem" stáli i kom, když nejprve zbudovali gigasochu ,,Josefa" na Letné. Odstřelili jí. Měli důvod. Měli na koho svést vše, na čem se podíleli. Ale tím si máslo na vlast. hlavách zakrýt nemohli. Takže, asi tak;-)

1 0
možnosti
Foto

No ještě že ji tenkrát odstřelili komunisti sami. Dneska už byste si o ni nemohl ani opřít kolo, aby to Rusové nepovažovali za hanobení. ;-D

2 2
možnosti
Foto

Hlavní problém je v tom, že Koněv přišel do Prahy, kterou již před tím osvobodili vlasovci. A další jsou pokusy jistých kruhů v RF ostudnou okupaci v r. 68 "vysvětlovat" po svém. Což byl, myslím, ten impuls, který se projevil odporem k soše.

A slyšeli jsme někdy z ruské strany nějakou omluvu, kompenzaci a tak? Já si nějak nevzpomínám, to víte, dědek.

Ale neúčastnil se také invaze do Maďarska v r. 1956? viz:

https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/marsal-konev-a-invaze-v-roce-1968-kdepak-tvrdi-ruska-ambasada-20180531.html

Já bych navrhoval, aby kolem sochy stála ve dne v noci ochranka ruské ambasády, opatřená hadry, kyblíky a smetáky. Vždyť jich tam je plno a kdoví co mají na práci.

5 2
možnosti
VN

Řekl bych, že práce mají až nad hlavu. :-) A pokud jde o Váš návrh, myslíte, že Praha toho nabízí místním i turistům málo na obveselení?

1 0
možnosti
VM

"Na jeho komplikovaném osudu se podepsala doba a okolnosti, které v žádném případě nepřály klidnému prožití života. A nabízí se otázka, jestli může být člověk a voják, který si prošel vším tím, co [XY], jednoduše nálepkován? Jak bychom se asi, být v jeho kůži, zachovali my?"

Promítněte si to, co jste napsal, třeba do osoby Emanuela Moravce, a pochopíte. I on byl voják a významně se za 1. sv. války i po ní zasloužil o Československý stát. Semlel ho až protektorát.

2 0
možnosti
Foto

Máte naprostou pravdu. Chyba je, že takovýmto rozporuplným lidem se nechávají stavět sochy.

3 0
možnosti
AN

Píšete to dobře, ale všechny tyto věci mají nějaký smysl. Hlavně abysme nebyli s Ruskem zadobře...

1 0
možnosti
Foto

Zatím jsme. Ruský plyn ani ropa nepáchnou, a nejen nám, a i přes sankce dál byznys s kde kým funguje;-)

2 0
možnosti
Foto

Dávám rezervovanou :-) karmu.

Domnívám se, že lepší by bylo nějaké smířlivé řešení, než to hnát na ostří nože za každou cenu, přestože jsem přesvědčen, že Koněvův pomník do našeho hlavního města nepatří. Analogicky by bylo asi velmi těžké chtít mít v Moskvě pomník Masaryka. A přitom by možná pomníky Masaryka a Düricha mohly mít v Moskvě vážné historické opodstatnění, vždyť organizovali československé legie, které bojovaly v první světové válce na straně Ruska! (Jen mimochodem, Masarykova busta je od roku 2003 v Petrohradě.)

Ale snad by to byl dobrý kompromis, dát sochu Koněva na hřbitov padlých sovětských vojáků.

4 0
možnosti
Foto

I tak, ač ani zde nepadl, tedy coby symbol jednoho z těch, kteří jim za války přímo veleli.

0 0
možnosti
Foto

,,Padouch nebo hrdina" Maršál, profi voják, ne nevýznamný. Jak v době II.WW, tak i po ní. Za války jeden z těch mnoha, kteří bojovali proti Hitlerovi, tedy na straně koalice. Po válce jeden z těch, kteří stáli na jedné ze stran bipolár. světa. Nic více, ale ani nic méně. Takže, pomník nepomník. A když pomník, tak proč jej dnes třeba nedoplnit i obdobně, jako výše mnou uvedeným textem. A bez hysterie i nenávisti, a to kterýmkoli směrem, neb tak by se asi mělo dnes nahlížet na celou historii, ale i persony i ,,persony" minulosti. A to i v celých souvislostech histroických událostí i dějů;-)

2 0
možnosti
Foto

Nebo by ho mohli dát na Sibiř. Tam skončilo také hodně těch, kteří bojovali proti Hitlerovi.:-)

6 0
možnosti
VN

Máte pravdu, ale Váš nápad nevidím jako moc reálný.

0 0
možnosti
JP

Rozpínavé putinovské Rusko považuji za největší hrozbu pro dnešní svět, nejsem tedy jeho příznivcem. Ale úctu k mrtvým a slušnost bych nadřadil před hledání historické pravdy, která stejně nebývá černobílá. Nejsem znalec, ale Váš návrh mi připadá jako rozumné a slušné řešení.

6 0
možnosti
Foto

Klidně se vsadím, že i kdyby ho někdo Rusům předložil, tak ho nepřijmou. Rus nikdy neustupuje!!!!!!

4 0
možnosti
PV

P52a25v79e58l 57V23é29b26r

26. 8. 2019 10:12

V této kauze nejde ani tak moc o to, zda pomalovat, nebo ne, ale o reakci CCCP ... tedy pardon, Ruska. Jde o to, že si osobuje právo požadovat nápravu pomalování.

Chová se k nám jako ke své gubernii, v současné době (na nějaký čas) samostatné. A to jim nelze trpět. Můžeme si myslet o tom pomalování cokoliv, dokonce i ruská strana si může myslet cokoliv. Ale vyjadřovat se k tomu a něco požadovat máme právo pouze my, občané tohoto suverénního státu. Ruská strana může tak maximálně vyjádřit lítost nad zacházením se symboly jim tak drahými (přičemž sami mají něco málo másla na hlavě - chovají se podobně k pomníkům našich legionářů), ale požadovat po nás nějaké jednání v tomto ohledu není jenom drzost - je to chucpe.

6 0
možnosti
  • Počet článků 108
  • Celková karma 19,45
  • Průměrná čtenost 850x
Dívám se kolem sebe a často se nestačím divit, co všechno se dnes může stát, jaké problémy řešíme, čemu věnujeme pozornost. A říkám si, proč a kam se ztratil ten starý dobrý selský rozum?

Seznam rubrik