Proč se bojím nelegální migrace

3. 07. 2018 9:05:41
Občas slyším nebo čtu názor, že jsme ještě žádného migranta pořádně nepotkali a už máme strach. Že je to iracionální postoj vyplývající z naší dlouholeté uzavřenosti v české kotlině. Jinými slovy, že jsme xenofobové.

Je pravda, že nelegální ekonomičtí migranti (NEM) se k nám zrovna nehrnou. Můžeme za to svým způsobem "poděkovat" dějinnému vývoji. Při budování reálného socialismu mohl jen málokdo ven, ale zároveň i málokdo dovnitř. Ano, měli jsme a máme své gastarbeitery, ovšem z nám blízkých civilizačních okruhů a ne v masovém měřítku. Mezitím jsme taky přes všechno to budovatelské úsilí ekonomicky dost značně zaostali. V očích NEM jsme tak dnes chudá holota. Oni vědí moc dobře, kde jsou peníze a kde najdou zázemí svých souvěrců. Může se samozřejmě stát, že k nám v rámci jakési, bezpochyby úplně dobrovolné, relokace nějací přijdou. S největší pravděpodobností se tady ale asi nebudou chtít zdržet moc dlouho

Proč tedy mám z nelegální migrace strach? Protože mnohé naznačuje, že se jedná o řízený a dlouhodobý proces s cílem zásadně změnit demografický vývoj na starém kontinentě. Jinak by přece nic nebránilo účinné ochraně hranic a prosazení racionální azylové politiky. Ta demografická změna je už v západních zemích celkem patrná a v roce 2050 má údajně islám vyznávat minimálně 20% obyvatel Evropy. V Marseille a v Rotterdamu jsou už dál. Tam je muslimů více než čtvrtina. O moc pozadu nejsou ani v Malmö, Kodani, Bruselu, Paříži, Birminghamu či v Londýně.

Dnes už je zřejmé, že islamizaci Evropy asi jen tak něco nezastaví. Přitom jenom velký optimista může očekávat, že přinese něco pozitivního. Nikdy v historii se tak nestalo a Evropa vyrostla na úplně jiných hodnotách. Těmi ovšem islám hluboce pohrdá a nepokrytě se jim vysmívá. Proto je tak obtížná a až na výjimky nemožná asimilace jeho vyznavačů, tedy plné přijetí jazyka, obyčejů, kultury a zákonů té které evropské země. Prakticky nevyhnutelný je proto vznik paralelních společností řídících se totálně odlišnými principy. A z toho, jak se říká, nic dobrého nekouká.

NEM se hrnou především do Německa, do bohaté země, která si to zatím může dovolit. Ale jak dlouho ještě? Už dnes jsou německé výdaje spojené s nelegální migrací z pohledu normálního člověka přímo astronomické. Jistě, svým způsobem je to i byznys, impuls pro ekonomiku, když státní výdaje letí strmě nahoru. Ale ty peníze pak musí přece někde jinde chybět nebo se musí natisknout. A obojí je špatně.

Jenom hodně naivní člověk si může myslet, že NEM jdou do Evropy a hlavně do Německa za prací, že budou v budoucnu vydělávat místním na důchody. V tom jim brání jednak nízká, či spíše nulová kvalifikace spolu s absencí základních pracovních návyků, a jednak jejich víra, která jim vždy dávala a dává pocit nadřazenosti nad "nevěřícími psy". NEM si jenom jdou pro to, co jim podle jejich víry právem náleží. A naši ochotu podělit se o bohatství dosažené pílí mnoha generací vnímají jako naši slabost.

Můžeme si mnout ruce a říkat si, že dobře Němcům tak, za všechna ta historická příkoří. Ale to by bylo příliš krátkozraké. Ať se nám to líbí nebo ne, Německo je ekonomickým motorem Evropy a když nebude dobře šlapat, nebudeme dobře šlapat ani my.

Půjde-li to takhle dál, může se klidně stát, že jednoho krásného dne znovu vyroste v Evropě železná opona, oddělující západní, již muslimskou část, od střední a východní stále ještě křesťanské. A znovu se bude utíkat. Ovšem opačným směrem, než v prvním případě. Sice by nám to asi přineslo mozky a kapitál, ale zároveň by to znamenalo zhroucení snu o jednotném v hlavních principech, ale zároveň rozmanitém a pestrém v detailech, a především úspěšném a prosperujícím společenství, kde je fajn žít. Evropy, ze které jsme se ještě celkem nedávno mohli těšit. A právě proto se bojím nelegální migrace.

Autor: Vlastimil Nesrsta | úterý 3.7.2018 9:05 | karma článku: 40.25 | přečteno: 1700x

Další články blogera

Vlastimil Nesrsta

S kýmkoliv, s čímkoliv

Ještě jsem ani nechodil do školy a už jsem přemýšlel nad životem. Všiml jsem si totiž, že nejen já, ale každý, koho jsem znal, měl maminku a tatínka. Tenkrát to tak prostě bylo.

20.3.2024 v 11:27 | Karma článku: 20.27 | Přečteno: 299 | Diskuse

Vlastimil Nesrsta

Štramanda na háčku

Když jsem úspěšně prošel první třídou, usoudil můj brněnský dědeček, že je nejvyšší čas, abych začal pytlačit. Zhotovil pro mě nádhernou udici a chystali jsme se spolu vybrat celou Svratku.

16.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 220 | Diskuse

Vlastimil Nesrsta

Klimatický žal po nedělní procházce

Když bylo bratrovi šest, dostal k narozeninám nový semišový kabátek. Aby mu to slušelo, až půjde ten rok do školy. Kabátek byl hezký a bratrovi seděl jako ulitý.

10.3.2024 v 10:02 | Karma článku: 16.19 | Přečteno: 420 | Diskuse

Vlastimil Nesrsta

Putinův beran v Praze

Dočetl jsem se, že v Praze před jedním rodinným domem stál ráno beran a odmítal pustit majitele domu do práce.

3.3.2024 v 9:48 | Karma článku: 13.32 | Přečteno: 301 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 580 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2015 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 290 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 108 Celková karma 19.35 Průměrná čtenost 850

Dívám se kolem sebe a často se nestačím divit, co všechno se dnes může stát, jaké problémy řešíme, čemu věnujeme pozornost. A říkám si, proč a kam se ztratil ten starý dobrý selský rozum?

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...